ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΑΣ...Ο Δρ. Daniel Seidman, διευθυντής της "Υπηρεσίας διακοπής καπνίσματος" στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, αναφέρει ότι οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν πράγματα στη ζωή τους όταν πειστούν ότι αυτή η αλλαγή θα βελτιώσει τη ζωή τους. 


Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν να πείσουμε έναν καπνιστή να κόψει το τσιγάρο? Η αλήθεια είναι ότι καπνιστές που έχουν καταφέρει να απεξαρτηθούν από το κάπνισμα ομολογούν ότι αισθάνονται πολύ καλύτερα, ότι επανακτούν τις αισθήσεις τους ... την χαμένη τους όσφρηση, γεύση. Εκεί πρέπει επομένως να εστιάσουμε .... να κλείσουμε τον αυτόματο πιλότο του μυαλού μας που μας οδηγεί στο κάπνισμα και να επανακτήσουμε τη σχέση μας με την πραγματικότητα, με τις αισθήσεις μας που έχουν θαμπωθεί από την κακή συνήθεια του τσιγάρου.

Προσπαθήστε λοιπόν, για μία ημέρα να μην καπνίσετε και να "γευτείτε" όσα χάνετε με το κάπνισμα:

1. Ξυπνήστε ξανά την αίσθηση της όσφρησης ξεκινώντας με ένα αρωματικό σαπουνάκι, με ένα λουλούδι, με το άρωμα του/της συντρόφου σας
2. Απασχολήστε τα χέρια σας ... όταν σας έρθει  η διάθεση για ένα τσιγάρο, λύνοντας ένα σταυρόλεξο, λύνοντας τον κύβο του ρούμπικ, ζωγραφίζοντας, γράφοντας τις σκέψεις σας ... 
3. Αποσπάσετε το μυαλό σας από το τσιγάρο, απασχολήστε το παρατηρώντας τα όσα διαδραματίζονται γύρω σας, ένα ζευγάρι που συζητά στην άκρη του δρόμου, έναν τροχονόμο που ρυθμίζει την κυκλοφορία, ένα περιστέρι πάνω στο σύρμα, δείτε τον κόσμο καθαρά και όχι πίσω από την θαμπάδα του καπνού
4. H τέχνη του αντιπερισπασμού είναι ένας κλασσικός τρόπος να ξεφύγουμε από πάθη και συναισθηματικές δυσφορίες. Όπως το στρες αυξάνει την θέληση για τσιγάρο, έτσι και ένα ευχάριστο αισθητήριο ερέθισμα μπορεί να την μειώσει. 
5. Επανακτήσετε την γεύση σας. Διαλέξτε ένα φαγητό που σας αρέσει, μυρίστε το και μασήστε αργά την τροφή σας για να ευχαριστηθείτε τη γεύση του.

Οι αισθήσεις σας αρχίζουν να ξυπνούν ξανά. Αν μπορέσετε να μείνετε μακριά από το τσιγάρο έστω για μία ημέρα θα αποκτήσετε την αυτοπεποίθηση να μείνετε χωρίς τσιγάρο και για περισσότερο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...