ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ


Ήταν κάποτε ένας γιατρός. Μια μέρα φεύγοντας από την πόλη που έμενε για να πάει σε μια άλλη γειτονική όπου είχε δουλειά, συνάντησε την πανούκλα που έμπαινε. Σταμάτησε και την ρώτησε:
«Πάλι εδώ; Τι ήρθες να κάνεις;» Και η πανούκλα απάντησε: «Είναι η σειρά μου».
«Πόσους θα πάρεις αυτή τη φορά;» ρώτησε ο γιατρός.
«Λίγους, γύρω στους χίλιους», απάντησε η πανούκλα.
Μετά από μια εβδομάδα ο γιατρός (έχοντας ενημερωθεί εντωμεταξύ για την κατάσταση στην πόλη του) επέστρεψε, και στην είσοδο της πόλης αντάμωσε την πανούκλα που έφευγε.
«Μου είπες ψέματα», της είπε. «Είχες πει ότι θα πάρεις κάπου χίλιους και τελικά πέθαναν πέντε χιλιάδες».
Κι εκείνη απάντησε: «Δεν είπα ψέματα. Εγώ πήρα χίλιους. Τους υπόλοιπους τους σκότωσε το άγχος και ο φόβος.»
Το άγχος και ο φόβος είναι περισσότερο θανατηφόρα από την πανούκλα που βιώνουμε. Τις περισσότερες φορές ο φόβος μήπως συμβεί το χειρότερο είναι χειρότερος από το να συμβεί το χειρότερο. Στη ζωή μας βιώνουμε εκατομμύρια καταστροφές από τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία δεν συμβαίνει ποτέ. Τις βιώνουμε μόνο στο μυαλό μας. Συλλογικά και ατομικά όλοι κάτι φοβόμαστε: τη χρεοκοπία, την απόλυση, την κατάρρευση του ευρώ, τους ιούς, τους χωρισμούς, μήπως πέσει ο ουρανός στα κεφάλια μας. Ο φόβος όμως δυστυχώς είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο πολιτικής χειραγώγησης.
Το δηλητήριο που παραλύει τη δράση και την αντίσταση στην επέλαση οποιασδήποτε εξουσίας. Η υπερβολική ανησυχία οδηγεί σε ακινησία.
Αν αρχίσουμε να ζούμε στη στιγμή ο φόβος εξαφανίζεται. Ο κάθε φόβος έρχεται μέσα από μια επιθυμία. Έτσι αν αρχίσουμε να παρατηρούμε τον εαυτό μας θα διαπιστώσουμε ποια επιθυμία είναι αυτή που τον δημιουργεί και αν είμαστε αρκετά συνειδητοί θα διακρίνουμε την ματαιότητα που κρύβεται πίσω από αυτή την επιθυμία.
Ο φόβος επίσης προέρχεται από την ανασφάλεια μας για το αύριο. Το αύριο όμως πάντα θα είναι ανασφαλές. Η ζωή είναι όμορφη επειδή είναι ανασφαλής. Η ανασφάλεια χρωματίζει με ομορφιά τη ζωή μας. Η ζωή είναι όμορφη γιατί έχει ανατροπές. Δεν είναι δεδομένη. Η ζωή είναι όμορφη γιατί υπάρχει ο θάνατος. Η ζωή έχει αξία γιατί μπορεί να χαθεί. Αν δεν μπορούμε να την χάσουμε τότε η ζωή γίνεται φυλακή. Δεν θα μπορέσουμε να την απολαύσουμε.
Όπως λέει ο Όσσο : «Άκου πάντα το κάλεσμα του αγνώστου και αφέσου να βρίσκεσαι πάντα σε κίνηση. Ποτέ μη προσπαθείς να αγκιστρωθείς από κάπου. Το να αγκιστρωθείς σημαίνει να πεθάνεις. Είναι ένας πρώιμος θάνατος.»
Λίγη αίσθηση του χιούμορ, λίγο γέλιο, αθωότητα παιδιού- και τι έχεις να χάσεις; Προς τι ο φόβος ; Τίποτα δεν έχουμε. Έχουμε έρθει χωρίς τίποτα,
Χωρίς τίποτα θα φύγουμε.
Ο Σενέκας, διάσημος Ρωμαίος Στωικός φιλόσοφος είπε: Timendi causa est nescire. που σημαίνει: η αιτία του φόβου είναι η άγνοια
Ποια άγνοια; Η άγνοια ότι τα πάντα συμβαίνουν στη ζωή μας για ένα μοναδικό λόγο. Για να μας αφυπνίσουν από το λήθαργό μας. Για να πονέσουμε, έτσι ώστε μέσα από τον πόνο να αναγκαστούμε να φέρουμε στην επιφάνεια την αληθινή μας φύση. Η άγνοια ότι το δράμα της ζωής μας είναι τέλειο. Και όπως πρόσφατα μου είπε ένας καλός φίλος και δάσκαλος :
Στο τέλος όλα θα είναι καλά. Κι αν δεν είναι όλα καλά θα σημαίνει πως το τέλος δεν ήρθε ακόμη....
  

2 σχόλια:

Badbug είπε...

Και η μητέρα κάθε φόβου είναι ασφαλώς ο υπαρξιακός φόβος, ο "φόβος του θανάτου". Θαρρώ πως μόνο όταν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτόν τον φόβο είμαστε πραγματικά ελεύθεροι.
Δεν εννοώ να γίνουμε απερίσκεπτοι και απρόσεκτοι και να μην σεβόμαστε το σώμα μας και την ζωή μας, κάθε άλλο. Απλώς να ακυρώσουμε κάθε (μετα)υπαρξιακό άγχος και έτσι να αγκαλιάσουμε την ζωή αντί να δραπετεύουμε από τον θάνατο.

Μπορεί άραγε να ξεπεραστεί πλήρως δίχως μαζί να πεθάνει και η ελπίδα, μιας και αυτά τα δυο συνδέονται στενά; Ρωτάω γιατί όταν φύγει και η ελπίδα από την μέση δεν μένει πια τίποτα. Παίζει μεν η απόλυτη ελευθερία αλλά λόγω ακριβώς που είναι απόλυτη δεν μας συνδέει πια τίποτα με αυτόν τον κόσμο, όπως σαφώς γνώριζε και ο Καζαντζάκης.

Άρα απόλυτη ελευθερία = απόλυτη μοναξιά = Κόλαση, κατά κάποιες τουλάχιστον ορθόδοξες ερμηνείες ("Η απόλυτη μοναξιά της ψυχής", νομίζω Ιω.Χρυσόστομος).

Ας σημειώσω, τέλος, κάτι για μία πολύ ενδιαφέρουσα ταινία που είδα χτες. Το Green Lantern ορίζει τη (Νιτσεϊκή) θέληση (για δύναμη) ως το "καλό", και τον φόβο ως το "κακό". Ξεκαθαρίζει μάλιστα πως αυτές οι δυο δυνάμεις είναι αντίθετες. Πολύ ενδιαφέρουσα θέση, αλλά καλύτερα μην πω άλλα και δώσω την ταινία σε όσους δεν την έχουν δει. Την προτείνω ανεπιφύλακτα, για τους εν λόγω στοχασμούς του σεναρίου και όχι μόνο βέβαια :)

Κοριός

Fenia είπε...

badbug ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Συμφωνώ και επαυξάνω. Η Ελπίδα θρέφει τη ζωή. Και να μη ξεχνάμε οι Έλληνες: "H Eλλάδα ποτέ δεν πεθαίνει - βάζει σκάλα και κατεβαίνει!"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...