Γλώσσα του σώματος

Photobucket

Η γλώσσα του σώματος είναι στην ουσία επικοινωνία χωρίς λόγια, συνειδητή ή ασυνείδητη.

Είναι η ικανότητα που έχει το σώμα μας να μαρτυρά συναισθήματα και να "στέλνει" μηνύματα, ενστικτωδώς ή κωδικοποιημένα.

Μία έκφραση του προσώπου μας, χαράς ή λύπης για παράδειγμα, αποτελεί μια ενστικτώδη αντίδραση του σώματος μας και μπορεί να πει όσα χίλιες λέξεις.


Από την άλλη, οι κινήσεις ενός διαιτητή ή ενός τροχονόμου αποτελούν ένα κώδικα επικοινωνίας όπως επίσης κώδικα αποτελούν τα σήματα της νοηματικής για τους ανθρώπους με προβλήματα ακοής αλλά και οι άσχημες χειρονομίες (ανοικτή παλάμη κλπ)

Η γλώσσα του σώματος είτε συνοδεύεται από ήχους (ομιλία) είτε όχι, είναι πάντα εκεί και είναι πιο ειλικρινής και αποκαλυπτική από τις λέξεις.  

Η γλώσσα του σώματος στον εργασιακό χώρο.

Σύμφωνα με το περιοδικό business week, μόνο ένα μικρό ποσοστό της επικοινωνίας και συγκεκριμένα ένα 7% εξαρτάται από αυτά που έχουμε να πούμε, ενώ το 55% αφορά τη γλώσσα του σώματος και την έκφραση των ματιών μας και ένα 38% αφορά τα χαρακτηριστικά της φωνής μας, τον τόνο, την ένταση και την καθαρότητα του λόγου μας.

Όταν συνομιλούμε με κάποιον και αποφεύγουμε να τον κοιτάξουμε στα μάτια, δίνουμε την εντύπωση ότι δεν είμαστε ειλικρινής ή ότι αδιαφορούμε γι αυτόν και για τα όσα κουβεντιάζουμε. Αν απομακρύνουμε το βλέμμα μας σε κάτι άλλο, σπάμε αυτομάτως τον δίαυλο επικοινωνίας μας μαζί του. 

Μία συμβουλή που δίνεται σε ομιλητές σε κοινό είναι να χωρίζουν νοητικά την αίθουσα σε τρία μέρη και να απευθύνονται χωριστά σε κάθε ένα από αυτά κατά την διάρκεια της ομιλίας τους, στρέφοντας το βλέμμα πρώτα στην αριστερή πλευρά, μετά στην μέση και κατόπιν στην δεξιά πλευρά ενώ θα πρέπει επίσης να έχουν απομνημονεύσει το λόγο τους προκειμένου να μην χάνουν καθόλου την οπτική επαφή με το κοινό τους στην προσπάθεια τους να διαβάσουν τις σημειώσεις τους. Έχοντας επιλέξει  έναν εκ του κοινού από κάθε πλευρά και απευθυνόμενοι σε αυτόν, δημιουργείται η εντύπωση στους υπόλοιπους γύρω του ότι ο ομιλητής απευθύνεται σε κάθε έναν ξεχωριστά 

Επίσης σημαντική είναι η κίνηση των χεριών (ομιλίες πολιτικών) και η στάση του σώματος μας κατά τη διάρκεια της ομιλίας. Εάν είμαστε καθιστοί, στη διάρκεια μιας επαγγελματικής συνέντευξης για παράδειγμα, θα πρέπει η πλάτη μας να είναι ίσια και το κεφάλι μας ψηλά. Εάν καθόμαστε υπερβολικά άνετα στην καρέκλα ακουμπώντας την πλάτη πίσω, ίσως δώσουμε την εντύπωση ότι βαριόμαστε ή δεν έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη θέση. Αντιθέτως, εάν καθίσουμε στο μπροστινό μέρος της καρέκλας με ίσια την πλάτη, περνάμε το μήνυμα ότι ενδιαφερόμαστε και έχουμε όρεξη για δουλειά.

2 σχόλια:

next_day είπε...

Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον, πόσα πράγματα μπορείς να καταλάνεις απο την γλώσσα του σώματος!
Αρκεί να την ξέρεις καλά για την ερμηνεύεις σωστά και απο την άλλη μεριά να μην την χρησιμοποιείς για να εξυπηρετήσεις συγκεκριμένους σκοπούς!

Φιλί Διαμαντένιο!

Fenia είπε...

Θα βγάλω κι άλλη ανάρτηση σχετική με τη γλώσσα του σώματος και πως καταλαβαίνεις ότι κάποιος σου λέει ψέματα!! Το μαγειρευω

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...