ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ

Τι είναι η διαίσθηση, μπορούμε όλοι να ακούσουμε την διαίσθηση μας? και αν όχι πως μπορούμε να την εξασκήσουμε!

Λοιπόν ναι, όλοι οι άνθρωποι έχουμε διαίσθηση, γεννιόμαστε με αυτήν και την χρησιμοποιούμε από τα πρώτα βήματα της ζωής μας. Όμως, καθώς μεγαλώνουμε και αναπτύσσεται η λογική στο μυαλό μας, αρχίζουμε να αγνοούμε την διαίσθησή μας.

Πιο αναλυτικά:    
Διαίσθηση είναι ένα σύνολο μηχανισμών στον εγκέφαλο που μας οδηγούν υποσυνείδητα στην άμεση αντίληψη μιας αλήθειας, ενός γεγονότος χωρίς λογική εξήγηση, και μας προτρέπουν να αποφασίσουμε γρήγορα.

Η διαίσθηση δεν είναι ένας ξεκάθαρος λόγος αλλά μηνύματα που όσο κι αν φαίνεται περίεργο μπορεί να έχουν την μορφή για παράδειγμα της λαχτάρας μας για ένα συγκεκριμένο φαγητό, μια μυρωδιά στον αέρα, μια ξαφνική ιδέα, ένα περίεργο όνειρο. Όσο μαθαίνουμε να τα ακούμε αυτά τα μηνύματα γίνονται όλο και πιο σαφή και κατανοητά.

Σύμφωνα με έρευνες στο πανεπιστήμιο Leeds στη Μ. Βρετανία, η διαίσθηση θεωρείται ένας συγκεκριμένος ψυχολογικός μηχανισμός και προκύπτει από τον τρόπο που ο εγκέφαλος αποθηκεύει και επεξεργάζεται υποσυνείδητα τα διάφορα ερεθίσματα, με αποτέλεσμα μια ταχεία αντίδραση.  Όλη αυτή η διεργασία του εγκεφάλου είναι τόσο γρήγορη και υποσυνείδητη που το μόνο που αντιλαμβανόμαστε είναι ένα γενικότερο αίσθημα ότι κάτι πάει ή δεν πάει καλά...

Συνήθως, η πραγματική διαίσθηση παρατηρείται στον άνθρωπο όταν βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση χρόνου ή σε μεγάλο και άμεσο κίνδυνο, ή πρέπει να λάβει γρήγορα μια σημαντική απόφαση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλά στελέχη επιχειρήσεων δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν την διαίσθηση τους συχνά όταν πρόκειται να πάρουν μία επείγουσα απόφαση.

Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε τόσο τον συνειδητό όσο και τον υποσυνείδητο αυτό μηχανισμό χωρίς όμως να σημαίνει ότι ένας εκ των δύο είναι ο σωστός.

Πως μπορούμε να εξασκήσουμε την διαίσθηση μας:

 Ένας εύκολος τρόπος είναι εστιάζοντας σε ένα αντικείμενο. Χαλαρώνουμε, καθόμαστε σε έναν άνετο χώρο χωρίς παρεμβολές, παίρνουμε τρεις-τέσσερις βαθιές αναπνοές  από την μύτη (όπως έχουμε περιγράψει και στον διαλογισμό) και εστιάζουμε σε ένα αντικείμενο για τρία - τέσσερα λεπτά βγάζοντας από το μυαλό μας οποιαδήποτε άλλη σκέψη.
Κατόπιν, έχοντας τα μάτια μας κλειστά ή ανοικτά (όπως θέλει ο καθένας) γράφουμε σε ένα χαρτάκι οποιαδήποτε εικόνα μας έρθει στο μυαλό, ανάμνηση, συναίσθημα, ήχο, γεύση, μυρωδιά χωρίς όμως να πιέζουμε τον εαυτό μας. Ό,τι μας έρχεται στο μυαλό αβίαστα ακόμα και αν αφορά άσχετα πράγματα.
 Κάνοντας αυτό καθημερινά, μία φορά την ημέρα, αρχίζουμε να ξεμπλοκάρουμε την διαίσθηση μας.

Όταν μάθουμε να ακούμε την διαίσθηση μας, ερχόμαστε πιο κοντά σε μία εσωτερική δύναμη του εαυτού μας που "γνωρίζει" μόνο πιο είναι το καλό μας. Μας φέρνει αρμονία, γαλήνη, πιο ξεκάθαρο μυαλό και τελικά τη δύναμη και την αισιοδοξία να προχωρήσουμε στη ζωή και να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...