Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Πνευματικής Υγείας στην Αμερική, οι ορμόνες επιδρούν άμεσα στην χημεία του εγκεφάλου που σχετίζεται με την διάθεση και τα συναισθήματα. Έτσι, οι γυναίκες λόγω της φυσιολογίας του σώματος τους και των έντονων ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους, εμφανίζουν καταθλιπτικά επεισόδια συχνότερα από τους άνδρες.
Για παράδειγμα, οι γυναίκες που έχουν γεννήσει είναι αρκετά επιρρεπείς σε ένα καταθλιπτικό επεισόδιο αφού μαζί με το αίσθημα της ευθύνης ενός νεογέννητου μωρού το σώμα τους έχει υποστεί φοβερές ορμονικές αλλαγές. Σε κάποιες περιπτώσεις η κατάθλιψη μπορεί να διαρκέσει πολύ λίγο, υπάρχουν  όμως και περιπτώσεις που η κατάσταση γίνεται πιο σοβαρή και επίμονη με αποτέλεσμα η γυναίκα να χρειάζεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα αλλά και ψυχολογική υποστήριξη από το συγγενικό της περιβάλλον.
 
Μια άλλη μεγάλη πιθανότητα κατάθλιψης για τη γυναίκα εμφανίζεται στην προεμμηνορησιακή  περίοδο, πάλι λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα της.
 
Επιπροσθέτως, για κάποιες γυναίκες, το άγχος λόγω των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, όπως η φροντίδα των παιδιών αλλά ίσως και κάποιου ηλικιωμένου προσώπου, οι οικονομικές δυσκολίες, μία πιθανή κακοποίηση που έχουν υποστεί είτε σωματική είτε και ψυχολογική από τον σύντροφό τους, είναι σοβαροί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε καταθλιπτικό επεισόδιο.
 
Από την άλλη, οι άνδρες βιώνουν την κατάθλιψη διαφορετικά από τις γυναίκες. Μπορεί να έχουν συμπτώματα κόπωσης, εκνευρισμού ή και οργής, απώλειας ενδιαφέροντος για πράγματα που άλλοτε τους άρεσε να ασχολούνται, διαταραχές στον ύπνο αντίθετα με τις γυναίκες που έχουν αισθήματα λύπης ή ενοχής ή ακόμα και απαξίωσης. 
 
Αντιμετωπίζουν όμως και με διαφορετικό τρόπο την κατάθλιψη. Συχνά στρέφονται στο αλκοόλ και σε απαγορευμένες ουσίες διαφορετικά γίνονται εριστικοί και υβριστικοί, είτε αφοσιώνονται στη δουλειά τους αποφεύγοντας συζητήσεις με συγγενείς και φίλους ή ακόμα υιοθετούν ριψοκίνδυνες συμπεριφορές και μπορεί να οδηγηθούν ακόμα και στην αυτοκτονία.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...