ΤΑ ΕΠΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΤΣΑΚΡΑ

Η λέξη "Chakra" σημαίνει τροχός ή κύκλος και είναι σανσκριτική. Τα "Chakra" είναι πύλες της αύρας, ενεργειακά κέντρα του σώματος τα οποία "απορροφούν" την ενέργεια που βρίσκεται γύρω μας, θετική ή αρνητική, επηρεάζοντας ανάλογα τα ζωτικά όργανα με τα οποία σχετίζονται.

Η θεωρία του ενεργειακού αυτού συστήματος, βασίζεται στην φιλοσοφία ότι το σώμα και το πνεύμα αποτελούν στην ουσία μία ολοκληρωμένη μονάδα, και έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ινδία.

Αυτά είναι τα επτά (7) κεντρικά chakra:

Συνολικά τα chakra είναι 88.000 και βρίσκονται σε κάθε σημείο του σώματος μας. Τα περισσότερα από αυτά είναι μικρά και όχι τόσο σημαντικά. 40 από αυτά έχουν πιο ουσιώδη σημασία και βρίσκονται στα χέρια, στα πόδια, στα ακροδάχτυλα και στους ώμους. Επτά είναι τα βασικά chakra που βρίσκονται κατά μήκος της κεντρικής γραμμής του σώματος, από την βάση της σπονδυλικής στήλης μέχρι την κορυφή του κεφαλιού.

α. το πρώτο (root chakra) βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης, στον κόκκυγα.  Είναι η βάση, το δικαίωμα της ύπαρξης , της σταθερότητας και της επιβίωσης. Στόχος η καλή κατάσταση του φυσικού μας σώματος, η επαφή με τη φύση. Σχετίζεται με την υπερένταση, το θυμό, το φόβο και τα βίαια ξεσπάσματα ή αντίστροφα με την αίσθηση αδυναμίας και συνεχής κούρασης, έλλειψης ενθουσιασμού και αισθήματος ότι δεν ανήκουμε πουθενά. 
Χρώμα: κόκκινο

β. το δεύτερο (sacral chakra) βρίσκεται κάτω και πίσω από τον αφαλό (σπλήνα, ουροδόχος κύστη, νεφρά). Είναι η σεξουαλικότητα, τα αισθήματα και η επιθυμία. Στόχος είναι η ευχαρίστηση, η σεξουαλική υγεία, το συναίσθημα. Σχετίζεται με την ανάγκη να επιβληθούμε, να ελέγχουμε, να καταναλώνουμε ή αντίστροφα ανικανότητα, συναισθηματικό μούδιασμα, αντικοινωνική συμπεριφορά, αισθήματα ανεπάρκειας και ζήλιας ακόμα και πεπτικές διαταραχές.
Χρώμα: πορτοκαλί

γ. το τρίτο (solar plexus chakra) βρίσκεται στην περιοχή του στομάχου. Είναι η δύναμη και η θέληση. Στόχος είναι η αυτοεκτίμηση, ο αυθορμητισμός, η δύναμη της θέλησης. Σχετίζεται με την αναλυτική συμπεριφορά, την θέληση να επιβληθούμε και να κυριαρχήσουμε, την επιθετικότητα ή αντίστροφα νευρικές διαταραχές, ανησυχία, αδυναμία θέλησης, χρόνια κούραση, φτωχή αυτοεκτίμηση, εξάψεις πανικού.
Χρώμα: κίτρινο

δ. το τέταρτο (heart chakra) βρίσκεται στο κέντρο του στήθους (καρδιά). Είναι η αγάπη και οι σχέσεις. Στόχος είναι να αγαπάμε και να μας αγαπούν, να υπάρχει ισορροπία, αποδοχή του εαυτού μας, συμπάθεια, καλές σχέσεις. Σχετίζεται με την ζήλια, την κτητικότητα, την εμμονή, τη μοναξιά, την πικρία, την αίσθηση οτι είμαστε παγιδευμένοι ακόμα το άσθμα και προβλήματα στην καρδιά.
Χρώμα: πράσινο

ε. το πέμπτο (throat chakra) βρίσκεται στην περιοχή του λαιμού (θυρεοειδής, φωνητικές χορδές, πνεύμονες). Είναι το δικαίωμα του να μιλάμε και να ακουγόμαστε, της καθαρής επικοινωνίας και της ηχηρότητας. Σχετίζεται με την πολυλογία, την αδυναμία προσοχής του συνομιλητή μας, του τραυλισμού ή αντίστροφα του φόβου να μιλήσουμε, της έλλειψης έμπνευσης, της αίσθησης στυφού λαιμού.
Χρώμα: Μπλε

στ. το έκτο (third eye chakra) βρίσκεται στο μέτωπο, ανάμεσα από τα μάτια. Είναι το δικαίωμα να βλέπουμε. να αντιλαμβανόμαστε, να φανταζόμαστε. Σχετίζεται με εφιάλτες, παραισθήσεις, πονοκεφάλους, δυσκολία αυτοσυγκέντρωσης, αδύναμη  μνήμη, άρνηση, μπερδεμένο μυαλό.
Χρώμα: Ίντιγκο

ζ. το έβδομο (crown chakra) βρίσκεται στη κορυφή του κρανίου. Είναι η αντίληψη, η συναίσθηση, το δικαίωμα στη γνώση, η σοφία. Σχετίζεται με την κατάθλιψη, την αδυναμία μάθησης, δυσκολίες συσχετισμού ή αντίστροφα την υπερβολική διανόηση, αποξένωση.
Χρώμα: Βιολετί

Τα chakra είναι αλληλοεξαρτόμενα, όταν δηλαδή και τα επτά chakras επικοινωνούν αρμονικά, υπάρχει ενεργειακή ισορροπία, βρίσκεται σε αρμονία το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...