Όνειρα, η πύλη του υποσυνείδητου

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσο απαραίτητος είναι ο ύπνος για το σώμα μας άλλο τόσο είναι και τα όνειρα για την ψυχή μας.

Σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς πολλά όνειρα έχουν συνδεθεί με ιστορικά και θρησκευτικά γεγονότα και πέρασαν στην ιστορία ως θεία μηνύματα.

Οι αρχαίοι Έλληνες έπειτα από κάποιο σημαδιακό όνειρο έσπευδαν σε μάντεις να το ερμηνεύσουν.

Ο Αριστοτέλης υποστηρίζει πως τα όνειρα είναι αποσπάσματα αναμνήσεων από την καθημερινότητα. Διατύπωσε μάλιστα την θεωρία πως τα όνειρα αντανακλούν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ανθρώπινος οργανισμός.

Ο Πλάτωνας αναζητά σύμβολα στα όνειρα, όπως για παράδειγμα το λιοντάρι να συμβολίζει τη δύναμη και την εξουσία.

Ο Φρόυντ υποστήριζε ότι τα όνειρα αντικατροπτίζουν τους πιο κρυφούς μας πόθους οι οποίοι είναι ριζωμένοι από την παιδική μας ηλικία. Πίστευε ότι ο εγκέφαλος μας είναι χωρισμένος σε δύο περιοχές, το συνειδητό και το υποσυνείδητο, στο οποίο είναι κρυμμένες οι επιθυμίες που εκφράζονται στα όνειρα μας.

Ο Καρλ Γιουνγκ  υποστήριζε πως τα όνειρα εκφράζουν τις μύχιες επιθυμίες και λαχτάρες μας και βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε τις φιλοδοξίες μας και να τις υλοποιήσουμε. Θεωρούσε πως τα όνειρα είναι μηνύματα από τον εαυτό μας τα οποία θα πρέπει να τα παίρνουμε στα σοβαρά και να προσπαθούμε εμείς οι ίδιοι να τα ερμηνεύσουμε.

Δεν είναι όμως εύκολο να ερμηνεύσουμε ένα όνειρο.. λίγοι μπορούν να τα κατανοούν και να τα αναλύσουν.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...